hygge

Hygge dekoráció: mit jelent az otthonunkban?

A Hygge dekoráció nem az, amit az emberek gondolnak. Ez nem olyan dolog, amit el lehet menni megvásárolni; ez inkább egy érzés. A hygge egy dán szó, definíció szerint az otthonosság bizonyos minőségét jelenti, és a belsőépítészetbe beépítve segít a jólét vagy elégedettség érzését elhozni otthonunkba. Más szóval, ez egy olyan lelkiállapot, amelynek hatására a jelent érezzük és élvezzük a környezetünkben.

Amikor a hygge-ről beszélünk a belsőépítészetben, akkor az intimitás megteremtésére és az otthonosság meghittségére gondolunk. A Hygge stílus nem zsúfolja teli otthonunkat drága bútorokkal és műalkotásokkal, sokkal inkább az élet egyszerűbb oldalának élvezetéről van szó, mely által minden bizonnyal meghitt hangulatot teremthetünk.

A Hygge dekoráció beépítése otthonunkba

Amikor először hallunk a Hygge dekorációról, gyakran a skandináv dizájn egyszerűsége és letisztultsága jut eszünkbe. Azonban napjainkban egyre inkább irányt vesz a fenntarthatóság és a zöld életmód felé, és a Hygge stílus is képes ezekbe az értékekbe illeszkedni. A Hygge ugyanis nem csupán egy dizájn trend, hanem egy egész életérzés, amibe a fenntartható dizájnt bármikor és bárhol be tudjuk építeni.

A lakberendezési magazinokban képein gyakran látunk a rendezett szobákat, de fontos megjegyezni, hogy a Hygge nem arról szól, hogy minden tárgytól meg kell szabadulni. A lényeg az otthonosság és a melegség érzetének megteremtése. A személyes fotók és apró tárgyak egyfajta jelentést és egyediséget hozzáadnak a helyiség hangulatához. Ide tökéletesen passzol a svéd lagom kifejezés, ami azt jelenti, hogy pont elegendő mennyiségű dolog van jelen.

A fehér és semleges színek használata nyugtató hatást kelt. A természetes elemek, mint az erdők hangulata, növények, vízi elemek, bambusz és más természetes anyagok, fontos különbséget jelentenek a hideg kovácsoltvassal, krómmal és fémekkel szemben. Ezek az elemek egyik oldalon élénkítőek és izgalmasak, a másik oldalon pedig nyugtatóan hatnak, és segítenek ellazulni. Ezáltal konkrét érzések megteremtéséről van szó.

A hangulatos szóra gondolva, amikor körülnézünk otthonunkban, azt kérdezzük magunktól, hogy mi jut eszünkbe? Északon a hygge a hideg évszakokban a kandalló melletti melegséget és otthonosságot jelenti. Összebújni a kényelmes kanapén szerelmünkkel, vagy egy izgalmas regényt olvasni, és élvezni a pillanatot.

A hangulat megteremtésében a világításnak is kulcsfontosságú szerepe van, és semmi sem vetekszik a gyertyák pislákoló meleg fényével. A hyggelig, vagyis a hygge-szerű hangulat megteremtéséhez a dán otthonokban a gyertyák fontos szerepet játszanak. Nemcsak otthonukban használnak égetett gyertyákat hanem az osztálytermekben és tárgyalótermekben is. Tehát, ha rendszeresen égetünk gyertyákat otthonunkban, akkor jó úton haladunk a hyggelig érzés megteremtése felé.

Dobjunk be egy takarót és egy nagy párnát a sarokkanapé sarkába, és tegyünk elé egy plüss szőnyeget – ezek a tárgyak hozzájárulnak az otthonos hangulathoz. Gondolkodjunk el, hol tudunk esetleg egy kis olvasósarkot kialakítani, ahol egy meghittséget és tökéletes nyugalmat élvezhetünk. A kényelmes takarók különösen fontosak a Hygge szempontjából, tehát bátran helyezzünk el egyet a kanapén vagy a fotelben.

Lépjünk túl a Hyygge dekoráción

A Hygge-nek van egy különleges ébersége, amely jelenlétet teremt a pillanatban, és jó érzést hoz az életünkbe. Ha bevezetjük a Hygge-t a konyhánkba, olyan tevékenységeket végezhetünk, mint egy csésze forró csokoládé elkészítése, kiadós pörkölt főzése, vagy sütemények és sütik sütése. Gondoljunk azokra a finom ételekre, amelyek illatos aromákkal töltik meg otthonunkat.

Milyen hatással van ránk a Hygge?

Legyen szó a Hygge dekorációról otthonunk egy vagy több szobájában, gyertyák és meleg gyapjúzoknik halmozásáról, vagy kedvenc levesed elkészítéséről, a Hygge segítségével a jelenben élhetünk, és új élményeket hozhatunk az életünkbe. Ha a Hygge boldogságnak tűnik számunkra, akkor nem vagyunk egyedül ezzel a gondolattal.