alváshiány

Az alváshiány következményei

Az alvás, pihenés az ember alapszükséglete. A pihenés a regenerációt szolgálja, emellett befolyásolja az immunrendszer, idegrendszer, anyagcsere működését, illetve nagy hatással van gondolkodásra és stressztűrő képességünkre.

Az alvás olyan életfunkció, melynek elégtelen volta betegségekhez vezethet, a teljes alvásmegvonás pedig bizonyos idő elteltével halállal jár. Ez is mutatja, hogy milyen fontos komolyan vennünk az alváshiányt és törekednünk az elégséges alvásmennyiség elérésére.

Az alváshiány okai olykor egyértelműek, például túlzott munkahelyi vagy otthoni terhelés esetén, amikor az ok az időhiányban gyökerezik. Más esetben viszont nehezebb kideríteni, mi áll a felületes alvás, álmatlanság vagy alvászavar hátterében.

Érdemes megvizsgálni az alváshiánnyal küzdő szokásait, életmódját, gondolkodásmódját és az őt érő környezeti hatásokat. Akad olyan alvászavar, ami gyógyszeres terápiát igényel, más esetben az életmód váltás oldja meg a problémát. Az alvásminőség javításában sokat segíthet a pszichológus Budapest területén is. Az elérhetőségeket és az időpontfoglalási lehetőséget a pszi.hu oldalon találjuk.

Az alváshiány következményei messzire vezethetnek, ha nem teszünk időben lépéseket a megoldás felé. A tartós kialvatlanság elsődlegesen a nappali fáradtságban, ásítozásban mutatkozik meg. Megnő a depresszió, az elhízás és egyes betegségek kockázata, mint cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, anyagcsere zavarok.

Az enyhe alváshiánynak is lehetnek hosszú távon egészségkárosító hatásai, ami azt jelenti, hogy akkor sem vehetjük félvállról a problémát, ha a nappali tünetek kibírhatók. Akik szakemberhez fordulnak, azok tudatosan foglalkoznak a kérdéssel és nagyobb eséllyel teszik meg maguk is azokat a lépéseket, amelyek a helyes alvásritmus beállításához vezetnek. Életmódot és életstílust váltani nehéz, jól jön a támogató háttér. Az egészséges életmód csodákra képes, melynek része az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a lelki egyensúly és általában véve a rendszeresség, ami hozzájárul a megfelelő bioritmus kialakulásához.

Az alvászavarok mögött többnyire valamilyen betegség, stressz vagy nem megfelelő életmód húzódik meg, amit első lépésként meg kell próbálni felderíteni.