Szabó Márton

Magántáncos – ösztöndíjas 2016

szabomarton1
 

Gyerekszínészként kezdtem, reklámfilmekben szerepeltem és tagja voltam az Operaház gyerekkórusának. Egy véletlen folytán a tánc világába csöppentem.

2008-ban diplomáztam a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán. Ugyanebben az évben szerződtem a Pécsi Baletthez, 2009-től az együttes magántáncosa vagyok.A klasszikus balett és a modern tánc stílusjegyei egyaránt közel állnak hozzám.
2014-től koreográfus-asszisztensi és próbavezetői feladatokat is ellátok.

2015-től a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának szakmai vezetője és emelés/pas de deux tanára lettem.

2016-ban két kiemelkedő produkcióban is szerepeltem. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül mutatta be a Pécsi Balett Dubrovay László: Faust, az elkárhozott című nagyszabású balettjét, melynek koreográfusa Vincze Balázs, az együttes vezetője. Ezt követően szintén Vincze Balázs rendezésében és koreográfiájával Bartók Béla „egyfelvonásos pantomimja”, A csodálatos mandarin került bemutatásra a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében. A produkció Sanghajban képviseli majd hazánkat a Magyar Kultúra Hetén.

Fontosabb szerepeim: Vincze Balázs: Giselle- Albert herceg, Eck Imre: Az iszonyat balladája- A harmadik csukaszürke, Vincze Balázs: Otello- Jago, Zachár Lóránd: Lisztmánia- Liszt Ferenc, Vincze Balázs: Carmen- Don José, Cameron McMillan: Orfeusz és Euridiké- Hádész, Bozsik Yvette: A hattyúk tava- Herceg, Molnár Zsolt: Tűzmadár szvit- Tűzmadár.

Díjaim és elismeréseim: A legígéretesebb pályakezdő táncművész (2011), Pécsi Balett Társulati Díja (2011), Fülöp Viktor Ösztöndíj (2013), Az évad legjobb férfi táncművésze (2015)

szabomarton3 szabomarton4 szabomarton5 szabomarton2