KELEMEN KRISTÓF

Rendező – ösztöndíjas 2018

kristof portre

 

1990.január 4-én születtem Pécsen.

 

A gimnázium után két évig a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanultam magyar szakon, 2010-ben pedig felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakára. Az osztályfőnökeim Radnai Annamária és Forgách András voltak.

 

Első egész estés rendezésemet negyedévesen valósítottam meg a Zsámbéki Színházi Bázison, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Katona József produkciós pályázatán nyertem támogatást. Az előadás Sok alvó közt semmi dolgom nékem című saját darabomból készült, amelyet 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott a Nyílt Fórum-kötetbe.

 

Második rendezésemet a diploma után, 2015-ben készítettem a pécsi Janus Egyetemi Színházban Retúrjegyet! címmel. Harmadik rendezésemre a Füge Produkció által kiírt Titánium-pályázaton nyertem támogatást. A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című, a Trafó Kortárs Művészetek Házában bemutatott dokumentumszínházi produkció a Színház- és Filmművészeti Egyetemről és a pályakezdő színészek helyzetéről szólt, amelyért a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok Különdíjára jelölt. Az előadást több magyar és nemzetközi színházi fesztiválra is meghívták: a kolozsvári Temps D’Images Fesztiválra, a budapesti Kortárs Drámafesztiválra, a Trafóban megrendezett NEXT Fesztiválra, a Debreceni DESZKA Fesztiválra, a temesvári TESZT Fesztiválra és a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF programjába.

 

A rendezés mellett 2016-tól a Radnóti Miklós Színház dramaturgjaként dolgozom. Emellett 2016-tól kezdve a Színház- és Filmművészeti Egyetem PhD szakos hallgatója vagyok.

 

2017 májusában Pálinkás Bence György képzőművésszel együttműködve mutattuk be a legutóbbi rendezésemet Magyar akác címmel. A Magyar akácot a bemutató után meghívták a dunaPart4 showcase programjába, és miután sikerrel szerepeltünk a fesztiválon, számos külföldi megkeresést kaptunk. 2018 májusában az OFF Európa Fesztiválon lépünk fel, amely Lipcsében, Drezdában és Chemnitzben kerül megrendezésre (mindhárom városban eljátsszuk az előadást), ez év szeptemberében pedig a Theaterfestival Basel keretében mutatjuk be a produkciót.

 

Az ösztöndíjas időszakban az SZ. dosszié munkacímű produkciót fogom megvalósítani, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatok be. Az előadásra támogatást nyertem a Budapest Főváros Önkormányzata által életre hívott Staféta Pályázaton.

IMG_7689   14543664_78e7260eb29ab13efee5b394c3c6a435_wm