Ösztöndíj

Az Esztrád Színház és az European-American Cultural Institute pályázatot hirdetett fiatal színészek, musicalszínészek, színházrendezők és táncművészek részére ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiatal művészeknek a pályakezdéshez segítséget nyújtson.

Az ösztöndíj időtartama: 12 hónap, 2018. március  5. – 2019. február 5.

Az ösztöndíj nettó összege: 50.000 .- Ft/hó.

A pályázatról részletesen itt olvashat.

 

ESZTRÁD SZÍNHÁZ ÖSZTÖNDÍJASAI 2018

Kelemen Kristóf – rendező

Benkó Bence – rendező

Markó-Valentyik Anna – színésznő, rendező

Matola Dávid – táncművész

Ruzsom Mátyás- táncművész

Keresztes Patrik Ádám- táncművész

Szőllősi Krisztina- táncművész

Kádár Szabolcs – színész, musicalszínész

Nagyhegyesi Zoltán – színész, musicalszínész

Mikecz Estilla – színésznő

Rózsa László – színész

Simon Zoltán – színész

ESZTRÁD SZÍNHÁZ ÖSZTÖNDÍJASAI 2017

Ösztöndíjasaink véleményei

Fehér Balázs Benő

„A pályázatról Bán Bálint barátom szólt. Azt mondta, hogy van egy ösztöndíj, ami kevés kötelezettséggel jár, de sok pénzzel. Én akkor legyintettem, és utána se néztem. Mikor megkapta, akkor tudatosult bennem, hogy tényleg létezik ilyen, és nem csak tőlünk nyugatra. A következő évben én is jelentkeztem, és jól tettem. Leginkább abban segített, hogy adott egyfajta szabadságot. Nem kellett olyan dologban részt vennem, amiben nem akartam.”

Hartai Petra

"Nagyon sokat jelentett számomra az ösztöndíj elnyerése, az anyagi támogatáson túlmutat a jelentősége, még elkötelezettebbé, motiváltabbá tett, éreztette és tudatosította bennem hogy érdemes ezt a pályát választani, a fiatalokra is számítanak, a fiatalokat is támogatják. A pályázat lehetővé tette számomra, hogy 100 %-ban a szerepeimre koncentráljak, és ez olyan jól sikerült, hogy 4 nap szabadságom volt ebben az évben. :) "

Ódor Kristóf

„2017 márciusától van abban a szerencsében részem, hogy az Esztrád színház művészeti ösztöndíját kaphatom havi szinten. Az idei évtől döntöttem el, hogy szeretném kezembe venni az összes pénzügyi dolgomat így vállalkozást indítottam. Rendkívül nagy segítség, hogy pont az első időszakban a támogatás fedezi a vállalkozásom költségeit. Nagy szabadságot ad, hogy tudom, hogy hónapról hónapra ezzel a kötelességemmel, úgymond nem kell foglalkozzak. Így több energiám és persze pénzem marad az önfejlesztésre. Az ösztöndíj segít, hogy több énekórára járhassak. Abban is támogat, hogy havi szinten megengedhessem magamnak, hogy konditerembérletet vegyek. Mivel az állóképesség rendkívül nagy szerepet játszik a színpadi munkában. Nem beszélve az esztétikumról. Összességében az Esztrád Színház Művészeti Ösztöndíja segít, hogy könnyebben rázódjak bele a felnőtt életbe. Amit most már nem lehet halogatni.”

Györfi Csaba

„Az Esztrád Színház ösztöndíja anyagi biztonságot jelentett számomra, a támogatásnak köszönhetően sikerült fejlődnöm, előre lépnem a szakmámban az elmúlt egy év során. Az ösztöndíj elnyerése egyfajta szakmai visszaigazolást jelentett, melyre mindenképpen büszke vagyok. Megtisztelő, hogy ez az ösztöndíj támogatja és segíti a fiatalok fejlődését és munkáját. Nagyon köszönöm ezt a bizalmat, továbbra is azon leszek, hogy amit csinálok őszinte és ön azonos legyen.”

Mohai Cintia

„Nagy örömmel tölt el, hogy az Esztrád Színház ösztöndíj program részese lehetek. Az ösztöndíj komoly anyagi terhet vesz le a táncos válláról, mivel a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakának másodéves hallgatója vagyok, az ösztöndíj nagyban segít, hogy a főváros és Miskolc közötti utazás, illetve szállásköltségeit megkönnyítse. A táncos fizetés, nagyban függ az előadások számától is, ezért számomra az ösztöndíj főként a hétköznapi életben nyújt biztonságot, megnyugvást. Nagyon jólesett az elismerés, hogy az Esztrád Színház ösztöndíjasai közé tartozhatom, és nap, mint nap azért dolgozom, hogy méltó legyek erre a bizalomra.”

Jurák Bettina

“ Véleményem szerint minden pályakezdő művésznek nagyon jól jöhet egy kis anyagi támogatás, főleg ha a támogatást szakmai kurzusokra igényli. Nagyon boldog vagyok, hogy megkaphattam az Esztrád Színház Ösztöndíjat a 2017-es évben, hiszen lehetővé tették nekem azt, hogy különböző kurzusokon vegyek részt mind itthon, mind külföldön egyaránt. Az Esztrád Színház Ösztöndíja segítségével kijuthattam Hollandiába a Holland Táncszínház (NDT) intenzív nyári kurzusára, illetve két magyar rendezésű nemzetközi kurzus részese is lehettem. Ezeken a szakmai továbbképzéseken sok-sok új tánclépéssel, különböző stílusokkal bővülhetett technikai tudásom, amit karrierem során tudok majd kamatoztatni. Igazán hálás vagyok és köszönöm még egyszer az Esztrád Színháznak a lehetőséget. “

Kulcsár Viktória

„Pályánk elején az egyik legfontosabb dolog, hogy több helyről kapjunk visszajelzés, megerősítést. Pláne ha az ember vidéken, kicsit perifériára szorulva tevékenykedik. Ez az ösztöndíj nem csak anyagilag segíti a fiatalokat, de egyfajta elismerésként értelmezhető, ami ösztönzőleg hat a későbbi munkásságukra. Számomra nagy üzemanyag fröccs volt minden téren.”

Bán Bálint

„Nagyon örülök, hogy az Esztrád Színház ösztöndíj program részese lehetek. Az ösztöndíj, egyfajta anyagi segítség, ami a mindennapokban stabilitást ad, azáltal, hogy egy komoly terhet vesz le a művész válláról, ezzel járulva hozzá az alkotás örömének és sértetlenségének fenntartásához. Ez minden készülő produkciónál fontos, hiszen amíg még gyenge bizonytalan és keresgélő egy-egy megvalósítás, addig egy racionális, józan mondattal, gondolattal tönkre lehet tenni. Az alkotáshoz merni kell "álmodni". És az anyagi létezés világában, ahol a főbérlő a bérleti díjat, vagy a Villamos Művek a villanyszámla árát követeli rajtunk, nehéz elrugaszkodni a földtől.”

Bakonyi Alexa

„A szabadúszás kockáztatás, kihívás, folyamatos készültség. Ebben a színes, szabad dzsungelben egy biztos pont felbecsülhetetlen. Egy teljes évig cirógatott a tudat, hogy kérdés nélkül számíthatok az Esztrád Színházra. Nem kellett kényszerű sokadik láb, részidős munka: koncentrálhattam arra, ami valójában a dolgom. Akkora bizalmat is kaptam ezáltal, amire minden pályakezdőnek szüksége lenne. Szerencsés vagyok, köszönöm az oázist."

Sándor Péter

"Az Esztrád Színház ösztöndíja nagyban segítette a színészlét anyagi nehézségeivel való küzdelmet, ezáltal a munkám közbeni figyelmem központját kevésbé volt képes elvonni a mindennapi problémák sokasága. Nem csak megbecsülést érzek ezáltal, hanem szakmai visszaigazolást is. Köszönöm a bizalmat, és azon vagyok nap, mint nap, hogy megszolgáljam azt."

Nagy Péter István

„Az Esztrád Színház művészeti ösztöndíja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évben művészileg és egzisztenciálisan is megőrizzem az autonóm létezést. Nagy segítség lehet fiatal alkotók és pályakezdők számára, hogy a napi étkezés, vagy a havi rezsi kicsengetésének hogyanja helyett a munkára lehet fókuszálni. Számomra főként az ehhez hasonló hétköznapi problémáktól való elemelkedést tette lehetővé.”

Kisfaludy Zsófia

„A mai színházi kultúrában egyre elterjedtebb, hogy nincsenek társulatok, hanem vendégművészként játszanak a színészek egy-egy előadásban. Így egy szabadúszó színész anyagi léte is változó: függ a színházak műsorától, a felkérések, szerepek számától. Van jó időszak és van rossz is. Ebben nyújtott egy kis biztonságot, megnyugvást, hogy elnyertem az Esztrád Színház Ösztöndíját. Valamint, időközben felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakára, mely egy költségtérítéses képzés, így ennek finanszírozására is tudtam fordítani a kapott ösztöndíjat.”

Szabó Márton

"Természetesen rendkívül jólesett az Esztrád Színház elismerése, és nagy segítségemre van az ösztöndíj anyagi vonzata is. Mivel a táncművészek pályája igencsak véges és sokszor kiszámíthatatlan, mindig fontosnak tartottam, hogy gondoljak az azt követő időszakra. Szerencsésnek érzem magam, mert művészi pályám mellett pedagógusként is elkezdhettem dolgozni. Ennek érdekében ősztől visszaültem a Magyar Táncművészeti Főiskola iskolapadjába, hogy főiskolai diplomám mellé megszerezzem a pedagógusi mester diplomát. Ennek finanszírozásában van óriási segítségemre az ösztöndíj."