Honvédelem napja

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. A magyar történelem ezen kiemelkedő eseményére emlékezik meg 2018. május 21-én várbeli csatabemutatóival és megemlékezéseivel az Esztrád Színház és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ), melyre szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

11:00 órakor a Szarvas téren a Buzogány toronynál ostromjelenettel kezdődnek az események. A 12 huszárral, 85 honvéddel, 20 tüzérrel és 4 ágyúval felvonuló ostromsereget 75 császári sorgyalogos, határőr és tüzér várja 3 ágyúval. Az egykori ostrom korhű eljátszását az Esztrád Színház operatőrei több kamerával rögzítik, a legizgalmasabb jelenetek a 16 órakor kezdődő Kapisztrán téri csatajelenet elején led-falon kivetítve is megtekinthető lesz.

12:30 órakor a program hagyományőrző felvonulással folytatódik, a gyalogsági menetoszlop a Görgei szoborhoz indul.

12:50 órakor a Görgei szobornál megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegnek a hagyományőrzők a hős tábornok emléke előtt.

13:20 órakor menet a Dísz-tér felé a Honvéd emlékműnél (menetből tisztelgés a szobornál) majd visszakanyarodva a Tóth Árpád sétányon keresztül a Kapisztrán térre

13:50 órakor a program a gyalogsági menetoszlop felvonulásával folytatódik a Tárnok utca – Szentháromság tér – Országház utcán keresztül a Kapisztrán térre.

16 órakor a Kapisztrán téren kezdődik a Budavár bevétele – utcai csatajelenet, amely a honvéd csapatok várba történő betörése utáni utcai csatajeleneteket mutatja be. A hagyományőrzők bemutatóján az Esztrád Színház rendezésében korhű jeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődök: a környező utcákból betörő honvédek sortüzekkel, szuronyharccal rohamozzák meg a védőket, Hentzi vezérőrnagy lelövése, a magyar zászló kitűzése, a császári gyalogság megadásra kényszerítése lesznek a csatabemutató fő elemei. A tüzérség működése, a nagyszámú robbanásimitáció, puska sortüzek, a szuronyok, kardok összecsattanása igazi csataélményt ad gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

  • Szervezők: Esztrád Színház, Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (magyarhuszar.hu), a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (militaria.hu) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (mnl.gov.hu)
  • Rendező: Korcsmáros György
  • Programfelelősök: Székely Tibor (MHKHSZ elnök, e-mail: szekely.tibor@magyarhuszar.hu) és Berlinger Gábor (MHKHSZ gyalogsági törzstiszt,e-mail: budaihonvedek@gmail.com)
  • Narrátor: Németh Balázs hadtörténész